Loop Martial Arts > Lajit > MUAY THAI Mobile menu icon

THAINYRKKEILY

Thainyrkkeily eli muay thai on Thaimaan kansallisurheilulaji ja tärkeä osa maan kulttuurihistoriaa. Muay thai on täyskontaktilaji, jonka ottelut käydään nyrkkeilykehässä. Lajiin kuuluu erittäin monipuolinen tekniikkavalikoima, joka käytännönläheisyytensä vuoksi soveltuu myös itsepuolustukseen. Vaikka thainyrkkeilyn harjoittelu tähtää ottelemiseen, on siitä samalla kehittynyt tehokas kaikille sopiva kuntoilumuoto.

YLEISTÄ

Muay thai juontaa juurensa vuosisatojen takaiseen Thaimaahan. Laji perustuu muinaisten thaiheimojen lähisodankäynnin taitoihin. Vielä 1900-luvun alkupuolella ottelut käytiin paljaalla maalla ja kamppailijoiden kädet oli suojattu vain lasimurskalla kuorrutetuin kankaanpaloin tai hamppuköysin. Ottelut jatkuivat, kunnes toinen osapuoli ei enää kyennyt jatkamaan. Raa’an luonteensa vuoksi lajin uudistus aloitettiin 1930-luvulla Thaimaan hallituksen toimesta. Tällöin thainyrkkeilylle laadittiin säännöt, joiden mukana ottelemiseen tulivat mukaan kehä, erät, erätauot ja painoluokat.

Thainyrkkeilyyn kuuluu nykyäänkin hyvin monipuolinen tekniikkavalikoima. Lajissa käytettyjä tekniikoita ovat mm. sääripotkut, polvipotkut, etupotkut, kiinniotto- ja puolustustekniikat, kyynärpäälyönnit ja samanlaiset lyönnit kuin länsimaisessakin nyrkkeilyssä. Myös lähiottelu eli pystypaini on sallittua. Matossa otteleminen ei kuitenkaan kuulu lajiin.

Muay thai on alkujaan kilpaurheilulaji, mutta sopii tehokkuutensa vuoksi myös erinomaiseksi kuntoilumuodoksi. Lisäksi käytännönläheiset tekniikat soveltuvat itsepuolustukseen. Thainyrkkeily rinnastetaan usein potkunyrkkeilyyn, mutta kyseessä on kuitenkin eri laji. Potkunyrkkeilyn juuret ovat nimittäin osin karatessa. Länsimainen thainyrkkeily muistuttaa salikulttuuriltaan enemmän nyrkkeilyä.

Thainyrkkeilyä voi harrastaa Hardknocks Training Centerillä ammattilaisohjaajien opetuksessa. Kaikki 13 vuotta täyttäneet ovat tervetulleita ryhmiimme kunto- ja tavoitetasoista riippumatta. Aiempaa urheilutaustaa ei tarvita! Muay thai soveltuu sekä miehille että naisille.

Lajiin pääsee mukaan käymällä peruskurssi, jossa harjoitellaan turvallisesti lyöntien, potkujen, kyynärpääiskujen, polvipotkujen sekä pystypainin perusteita. Perusteiden ollessa hallussa, harjoittelija voi siirtyä jatkoryhmään.

PERUSKURSSI

Peruskurssi kestää kahdeksan viikkoa. Alussa varusteeksi riittävät shortsit tai verkkarit ja t-paita. Kurssin puolivälissä olisi hyvä hankkia nyrkkeilyhanskat ja säärisuojat. Saliltamme voi ostaa kaikki tarvittavat harjoitusvälineet. Turvallisuussyistä kynnet on pidettävä lyhyinä ja korut on poistettava harjoittelun ajaksi. Treeneissä käytetään vain puhtaita vaatteita sekä jalat ja kädet on pestävä ennen tatamille tuloa.

Peruskurssille ilmoittaudutaan salilla ennen treenin alkua tai vaihtoehtoisesti alla olevalla lomakkeella. Kurssille voi tulla mukaan ensimmäisen kahden viikon aikana peruskurssin alkamisesta, mikäli tilaa riittää ja olet vähintään 13-vuotias. Peruskurssille voi tulla myös kesken kurssin, kunhan olet ensin saliin yhteydessä. Tulethan ensimmäisiin harjoituksiisi 10–15 min etuajassa, jotta ehdimme ottaa henkilötietosi ylös.

Ilmottaudu peruskurssille

HARJOITTELURYHMÄT

Peruskurssin suorittaneille harrastajille on tarjolla erilaisia thainyrkkeilyharjoituksia viitenä päivänä viikossa. Harjoitukset on jaoteltu yleistekniikkaan, ottelutekniikkaan, sparriin ja välineharjoitteluun. Tuntien aikataulut ja kuvaukset näet harjoitusaikataulusta.